søndag 22. februar 2009

"Mitt liv som hund"

Sist norsktime så vi en svensk film som het "Mitt liv som hund". Denne filmen ble regissert av Lasse Hallstrom og produsert i 1985. Filmen forteller ingen sann historie, men er en fortelling om gutten Ingemar og hans liv. Filmen ble en stor suksess da den kom på kino, og regnes som en av de store svenske filmene fra det siste tiår! Den ble godt tatt imot av både publikum og kritikere, og vant golden globe for beste utenlandske film og ble Oscar-nominert for beste manus og regi.

Filmen handler om Ingemar som er en svensk gutt. Ingemar bor sammen med sin bror og mor, faren dro fra dem når Ingemar var veldig liten. Moren til Ingemar har tuberkulose, og hun blir stadig dårligere. Hun har ikke nok krefter til å kunne gi dem like mye oppmerksomhet som før, så for at hun skal få litt pause fra sine til tider slitsomme sønner, drar Ingemar på ferie til onkelen sin i Småland. Her trives han godt, og får en smakebit på en helt annerledes tilværelsene enn den han er vant til hjemme. Han får flere venner, blant annet guttejenta Saga.
rett før Ingemars mor død, kommer sønnene hjem igjen. Ingemar forstår hva som vil skje, og for å komme seg gjennom vanskelig tider sammenligner han stadig livet med den uskyldige hunden Laika, som ble sendt til månen helt ufrivillig. Ingemar flytter til Småland for å bo sammen med sin onkel. Han går igjennom flere følelses berg og dalbaner, men får til slutt et lykkelig liv her. De mest sentrale personene i filmen er Ingemar, moren, onkelen og Saga.
Handlingen blir presentert i kronologisk rekkefølge, vi blir ikke stilt overfor flere handlinger som går parallelt, men filmen presenteres del for del.

I hjemmet til Ingemar i Stockholm er miljøet ganske grått og trist. Morens sykdom setter skygge på tilværelsen. I småland er det annerledes, miljøet er lyst og spennende. Forholdet til personene seg i mellom varierer. Ingemar hadde et veldig godt forhold til moren sin, men når hun blir syk er det ikke lenger rom for å gjøre de samme tingene de pleide å gjøre. Likevel er forholdet deres like sterkt ved morens bortgang. Ingemar får et godt forhold til onkelen sin, og han blir både en god venn og ansvarspersonen hans. I småland blir også Ingemar god venn med en dame som jobber på samme verksted som onkel. Hun blir likt av alle, og alle mennene har et godt øye til henne. Ingemar og Saga blir bestevenner, og Saga utvikler etter hvert sterkere følelser for Ingemar. Om det er gjensidig er litt uklart, men de har uansett et godt vennskap. I Stockholm hadde Ingemar også en veldig god jentevenn. Om det er vanskelig å få følelser for Saga på grunn av henne tror jeg er en mulighet. Fotballen og boksingen karakteriserer Saga som en sterk og typisk guttejente. Ingemar er en veldig sjarmerende gutt som sammenligner mye for å få noe possitivt ut av alt.

Handlingen er hentet fra fortiden, og skildrer et sosialt miljø. Dette resulterer i at det er mange forskjellige inntrykk som gir rom for sammenligning. Filmen skildrer både dystre og lyse stemninger. Jeg synes det varierte mellom de filmatiske virkemidlene. Klippingen var veldig naturlig gjennomført, og lys, lyd og farger passet bra sammen. Det at jeg ikke la så godt merke til til dette med virkemidler sier vel egentlig bare at alt var veldig naturlig og bra sammensatt.
gjentakelsen av historien om Laika fungerte som et virkemiddel i filmen, og fikk frem dette om hvordan Ingemar alltid prøvde å få noe positivt ut av ting. Jeg tolket også dette som en parallell til tittelen "mitt liv som hund". Ingemar kan på mange måter ha følt seg litt som Laika, etter som han også ufrivillig fikk endringer i livet sitt.

Filmen viser flere sørgelige temaer, men jeg synes temaet mot er veldig sentralt. Jeg tror budskapet med filmen er å vise at det kan komme noe possitivt ut av alt. Jeg synes det var en både trist og søt, typisk svensk film som det var verdt å se. Jeg likte at det var blandet inn både sorg, humor og glede. Dette gjorde at filmen ikke ble så ensformig! Denne filmen kan anbefales.

Dette klippet er en trailer til filmen fra småland.

Her fant jeg bildet

Ingen kommentarer: